Crede in puterea ta de a te vindeca!

Sistemul de proiectie

Unde ne indreptam ATENTIA?

 • Ce este sistemul de proiectie?
 • Exemplificare pentru sistemul de proiectie
 • Cum functioneaza sistemul de proiectie?
 • DE CE si CE proiectam?
 • Cum stim ca proiectam?
 • Care sunt consecintele sistemului de proiectie?
 • Cum putem utiliza sistemul de proiectie asa incat sa inceteze sa ne mai deserveasca si sa-l punem sa lucreze pentru noi?

Ce este sistemul de proiectie?

Proiectie = interpretare, evaluare, oglindire.
Interpretam experienta prezenta prin filtrul convingerilor formate in urma experientelor trecute.

RAS = Reticular Activating System = Sistemul de activare reticulara

RAS este o formatiune neuronala in creierul nostru cu rolul de a selecta incotro ne indreptam atentia, pe ce sa ne concentram. Clipa de clipa suntem bombardati la propriu cu informatii. Nu avem nevoie de toata aceasta informatie. RAS are rolul de a filtra si prioritiza informatia senzoriala si canalizeaza mintea sa fie focusata si alerta pe “subiectul” setat.

Astfel, RAS primeste stimuli exteriori (vizuali, auditivi, senzoriali) pe care ii proiecteaza in cortexul cerebral. De aici primeste un feedback, un raspuns, de cele mai multe ori asociat cu o amintire, chiar daca aceasta nu este una constienta. Citeste din „biblioteca” un raspuns prefabricat pentru experienta curenta, experienta asemanatoare cu una anterioara.

Raspunsul venit din neocortex este trimis apoi catre maduva spinarii si de aici mai departe in organism.

RAS este mai cunoscut ca cel care ne indeplineste dorintele, un fel de „lampa a lui Aladin”

RAS este mai cunoscut ca cel care ne indeplineste dorintele, un fel de „lampa a lui Aladin”. Este vehiculat in filmul „Secretul”: daca iti doresti o masina, simte-te ca si cand deja esti in ea, o conduci. Ni se sugereaza sa ne construim un tablou cat mai detaliat, atat din punct de vedere vizual (cum arata in detaliu) cat si din punct de vedere emotional si senzorial (cum te simti si ce emotii iti genereaza faptul ca esti deja in acea masina).

Ca urmare a focalizarii noastre pe acel obiect, incepem tot mai des sa observam fie pe strada, fie in reviste, etc, oriunde intoarcem privirea, acea masina. Unora le „iese” mai devreme sau mai tarziu … Altora in schimb, deloc!

Oare ce face diferenta?!

De curand am inteles mult mai mult despre RAS decat ni s-a aratat pana acum …Vei vedea mai jos, la „Cum functioneaza sistemul de proiectie„, atat ingredientul magic care lipseste din „SECRETUL”, cat si modalitatile de a face „corectiile” asa incat sa te bucuri de un mai mare succes.

Ca sa putem intelege mai bine ceea ce se petrece in creierul nostru in legatura cu RAS, am facut o paralela cu situatii deja cunoscute 🙂

Exemplificare pentru sistemul de proiectie

 • proiectia cinematografica. Filmul ruleaza in capul tau si-l proiectezi pe cei din jur! Tu esti masina de proiectie.

 

 • reglarea unui aparat de fotografiat. Pe ce pui focusul? Atentia cade pe obiecte (creioane) sau pe starea de abandon in creatie pe care o traieste fetita?

 

 • a privi print fereastra autobuzului care este “tras” in reclamele autocolante. Cum este cand incerci sa privesti dinauntru spre afara? Cat de greu poti focaliza exteriorul fara sa te deranjeze “pictura”? Cu alte cuvinte:

Cat de greu iti este sa ramai prezent (ce se petrece afara) in comparatie cu dialogul tau interior care deformeaza starea de prezenta si perceptia exteriorului (autocolantul care iti optureaza vederea)?

Cum functioneaza sistemul de proiectie?

RAS este in stransa legatura cu inima, mai exact, cu campul magnetic al inimii, paradoxal cu ceea ce s-a crezut pana acum, ca primordial, este legat de creier. Mama Pamantul pe care traim, este o fiinta magnetica, cu un camp care interfereaza cu al tuturor fiintelor vii care traiesc pe ea :). Ne influentam reciproc. Suntem mult mai sensibili la campurile magnetice decat la cele electice. Corpul nostru o demonstreaza.

Campul magnetic al inimii este de 5000 de ori mai puternic decat al creierului iar cel electric, de 100 de ori. Rezulta ca primul impact este la nivelul inimii (emotional si senzorial) care trimite semnale catre creier. Orice semnal pe care il trimite inima catre creier este executat de acesta. Cand insa creierul trimite semnale catre inima, aceasta alege daca si cand le ia in considerare. Inima are propriul sau „creier”, circa 40.000 de formatii neuronale.

Suntem conditionati emotional si mental inca din copilarie (chiar inca din viata intrauterina) asupra ce sa ne indreptam atentia, ce experiente emotionale sa traim. Repetitia conditionarilor (amenintari, bataie, lipsa de afectiune, invinuiri, pedepse, respingeri, umilinte, nedreptati) a fost atat de frecevanta si traita cu atata intensitate, atentia noastra s-a indreptat atat de des catre acele „subiecte” incat, RAS-ul nostru s-a fixat pe starile invatate. Au devenit „obiectivul” nostru, inconstient! Iar acolo unde ne punem atentia curge si energia (materializam)!

OBSERVATIE IMPORTANTA: RAS ne ghideaza ca sa materializam nu doar obiecte ci, mult mai des si mai intens, STARI! As spune ca „materializarea” starilor precede si surclaseaza materializarea obiectelor!

Ca raspuns la conditionarile trecutului, incorporam la propriu un set de senzatii, emotii si convingeri care ne determina un anume comportament, devine starea noastra „naturala” de a exista.

Frecvent, clientii mei imi spun: „mereu am fost trist(a), depresiv(a), singur(a) …”, „Acum nu mai stiu cine sunt si incotro sa o iau, ce am de facut”, „m-am gandit si sa ‘plec’, pentru ca nimic nu ma mai bucura, multumeste …”, „sotul/sotia nu ma intelege … „, „parca toata lume ma priveste cu desconsiderare …”, etc

Ceilalti ne descifreaza cu usurinta, chiar daca nu la nivel constient, si-si adapteaza propriul comportament la ceea ce le insuflam noi.

Si nu este nimic gresit aici! Pentru ca starea noastra vibrationala este semnatura noastra electromagnetica, face ca universul cuantic, profund vibrational, sa ne raspunda la ceea ce vibram! In acest fel “chemam” experiente asemanatoare, cu care rezonam, care vin sa ne intareasca convingerile, sa ne faca sa retraim ceea ce am asimilat.

Mecanismul nostru de reactie:

eveniment → emotii (semnal magnetic) → senzatii (semnal electric) → stare/postura a corpului → asociez rapid si inconstient o amintire din trecut → ganduri → convingeri formate anterior momentului prezent → re-actionez din trecut → absent de la momentul prezent → reintaresc convingerea din trecut

Rezultatul este ca majoritatea timpului traim in trecut, absenti la momentul ACUM. Continuam sa privim ranile si suferinta, lucru care ne tine departe de indeplinirea dorintele noastre.

Degeaba gandim ca ne dorim x, y, z lucruri/stari/evenimente. Cata vreme emotiile si convingerile legate de x, y si z vin sa ne submineze, dorintele noastre se indeparteaza tot mai mult de noi! Daca toata viata am trait cu gandul „sunt vinovat(a)”, „nu merit sa fiu apreciat(a)”, etc… ceea ce vibram magnetic, la nivelul inimii este de mii de ori mai puternic decat ceea ce transmite creierul. Respingerea emotionala este mult mai puternica decat atractia mentala. Reaminteste-ti: Creierul se subordoneaza complet inimii!

DE CE si CE proiectam?

 • proiectam ca sa ne “vedem” interiorul, la fel cum privim in oglinda ca sa ne vedem chipul si trupul
 • proiectam partile din noi neasumate, atat pe cele luminoase, cat si pe cele intunecate, pentru a deveni constient de ele si a ni le asuma (recupera)

Cum stim ca proiectam?

 • cand avem o suprareactie

OBSERVATIE IMPORTANTA! Cand “proiectam” sa fim atenti la respiratia noastra: este superficiala, sacadata sau lipseste cu desavarsire (apnee), suntem blocati. Aceasta ne spune ca traim deja in trecut. Ca sa parasim trecutul si sa devenim prezenti, ne mutam atentia pe respiratie.

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan spune: „Toate tehnicile de relaxare se bazează pe respi­raţie. Oboseala vine şi dintr-o lipsă de oxigenare a creierului. Stau câteva minute cu ochii închişi, încerc să îmi reprezint oboseala ca senzaţie la nivelul creie­ru­lui şi apoi, cu fiecare expiraţie profundă, îmi imagi­nez că o elimin. Fiecare îşi poate crea propria lui tehnică. Eu nici pentru durerile de cap nu iau pastile. Mă relaxez, mă concentrez pe starea de bine şi cald, o trec prin inimă şi apoi o trimit acolo unde mă doare. Fac asta de câteva ori şi durerea dispare.”

Care sunt consecintele sistemului de proiectie?

„Atentie ce iti doresti ca s-ar putea sa ti se intample!”

Vestea proasta: un RAS prost setat ne va conduce mereu sa retraim situatii similare cu traumele traite deja … Vei vedea in continuare cum perpetuam inconstient triunghiul dramei: agresor – victima – salvator. Reproducem inconstient comportamentele de supunere, de agresivitate sau de „aparator al dreptatii” sau „mama ranitilor” pe care le-am invatat de timpuriu, din vremea in care ratiunea nu se nascuse inca … sau, era o maimutica ce imita tot ceea ce observa in jur … Am invatat sa comunicam proiectandu-ne ranile, fara compasiune.

Vestea buna: prin constientizare, putem alege altceva! Ne resetam vechile „programari” prin alegeri constiente catre ce dorim sa ne indreptam. Creierul nu face distinctie intre real si imaginar.

Cum putem utiliza sistemul de proiectie asa incat sa inceteze sa ne mai deserveasca si sa-l punem sa lucreze pentru noi?

 • Pasim in afara triunghiului dramei.
 • Invatam sa ne echilibram si sa comunicam mai bine cu noi (coerenta inimii, dialogul dintre inima si creier).
 • Invatam sa incorporam starile emotionale elevate (compasiune, iertare, iubire), pana cand acestea devin noul sine. Ele se nasc odata cu intelegerea. Experientele trecutului sunt menite sa ne ofere un dar nepretuit. Indata ce am vazut, simtit, inteles acel dar, schimbarea de pe suferinta pe recunostinta se face spontan. Asa se naste compasiunea, iertarea si iubirea. In acest fel, ceea ce vibram trece in complet alta gama de frecventa, mult superioara.
 • Invatam sa devenim mai clari in ceea ce ne dorim sa atragem: starile elevate. Evenimente, prieteni, obiecte, job, samd, vor veni in subsidiar, ca efect al frecventei noastre vibrationale inalte.
 • Constient si perseverent mentinem imaginea catre care migram, pana cand ea devine noua noastra realitate.
 • Invatam dialogul restaurativ si comunicarea amiabila, atat cu noi cat si cu ceilalti (dialogul de la inima la inima).

 

 

 

Crede in puterea ta de a te vindeca!

Aboneaza-te AICI la Newsletter @ Anda Ciobanu si adauga adresa angelixfire@andaciobanu.ro la contactele din casuta ta de email daca iti place ce scriu si doresti sa primesti noutati despre samanism, articole si evenimente.

PS. Lasa-mi un comentariu! Sunt foarte curioasa cum ai rezonat cu ceea ce am scris, cat ti-a folosit.

       

Comentariul tau